27.3.23

Οι Μαυρογιαλούροι του σήμερα

Γράφει ο Γιάννης Δ.
Πρεβενιός


Προχθές περιπλανώμενος στα ερτζιανά και ακούγοντας το τραγούδι «Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες ή Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό» (του Θ. Μπακαλάκου από τον Β. Παπακωνσταντίνου) στην θύμηση μου επανήλθαν, γεγονότα και καταστάσεις των παιδικών μου χρόνων.

Τότε που η παρουσία ενός βουλευτή (ειδικά κυβερνητικού), σε ένα χωριό έμοιαζε σαν κοσμοϊστορικό γεγονός.

Όλοι έβαζαν τα ... καλά τους, για να τον υποδεχτούν και ο εγχώριος κομματάρχης, κανόνιζε τα πάντα στην εντέλεια.

Μετά τις προσφωνήσεις και τις γλοιώδεις φιλοφρονήσεις, ξεκινούσε η πομπή για την καθιερωμένη περατζάδα, στα στενά του χωριού για να γίνει τάχατε και η ενημέρωση του «μεγάλου επισκέπτη» για τα τοπικά προβλήματα.

Μπροστά ο βουλευτής, με ύφος δέκα Καρδιναλίων μοίραζε υποσχέσεις για λύσεις, χειραψίες, χαμόγελα και ένα βήμα πίσω ακολουθούσε ο Κομματάρχης, κορδωμένος σαν γύφτικο σκεπάρνι ενώ κατά την διαδρομή, λοξοκοιτούσε αυστηρά όσους ήξερε ότι δεν ήταν του κόμματος!

Μετά που ο βουλευτής έφευγε, τα πάντα ξεχνιόνταν μέχρι να ξαναέρθει περίοδος εκλογών και να επαναληφθεί ξανά η ίδια τελετο-διαδικασία!

Έτσι λειτούργησε το πολιτικό μας σύστημα για πολλά χρόνια,, με αποτέλεσμα η μη λύσεις, στα προβλήματα και γενικά ο μη προγραμματισμός και η εγκατάλειψη, να γίνουν η αιτία για τον ξενιτεμό των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ένας ξενιτεμός που άλλαξε προς το χειρότερο, τους συσχετισμούς της κοινωνίας (προκαλώντας την αστυφιλία των μεγάλων πόλεων) αλλά και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Βέβαια στο σημερινό γίγνεσθαι, τα πράγματα έχουν αλλάξει, μιας και οι προεκλογικές ζωντανές συναθροίσεις, έχουν περιοριστεί και αντ' αυτών παρακολουθούμε τις λεκτικές αντιπαραθέσεις και υποσχέσεις, των υποψηφίων στα τηλεοπτικά πάνελ.
Αντιπαραθέσεις που συνήθως έχουν να κάνουν, με την προσπάθεια των συμμετεχόντων να προβάλουν ότι είναι λιγότερο υπεύθυνοι, για την τραγική κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας.
Με λίγα λόγια και πάλι για άλλη μία φορά, μας προτείνουν να επιλέξουμε, όχι τους καλύτερους, αλλά τους λιγότερο χειρότερους, οι οποίοι θα αναλάβουν τις τύχες μας την επόμενη τετραετία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.